Hoe de Tafel te Dekken

Het correct dekken van de tafel is ook een belangrijk aspect om in gedachten te houden bij het kopen van bestek. Zorg ervoor dat je het juiste bestek hebt voor elke gang van de maaltijd en dat het bestek op de juiste manier wordt geplaatst volgens de etiquette.
 
Staat er binnenkort een diner gepland? Dan heb je waarschijnlijk al nagedacht over de tafelsetting. Maar hoe moet dat eigenlijk precies en hoe zorg je ervoor dat je tafel er prachtig uitziet? Hieronder geven we een beknopt overzicht.
 
Er zijn enkele basisregels voor het dekken van de feesttafel, maar laat je niet ontmoedigen: er is altijd ruimte voor creativiteit. Als je bijvoorbeeld niet voor iedereen hetzelfde bord hebt, kun je op zoek gaan naar een gemeenschappelijke factor, zoals allemaal bloemendessins of alles in blauw en wit. Op die manier ziet je feesttafel er ook prachtig uit.
 

Tafelkleed

Kies een tafelkleed dat past bij de gelegenheid. Een effen kleur is altijd een veilige keuze. Zorg ervoor dat het kleed niet meer dan 20 cm over de rand uitsteekt, anders zitten je gasten met een stuk stof op hun schoot. Met een mooie loper over het tafelkleed maak je de tafel extra feestelijk.
 

Borden

Plaats de borden op ongeveer een vingerbreedte afstand van de rand van de tafel. Zet ze niet te dicht bij elkaar, zodat je gasten voldoende ruimte hebben. Kies je voor eenvoudige, witte borden die je zelf aankleedt met accessoires, of ga je voor een modieus, kleurrijk servies? De keuze is aan jou. Een onderbord met een servet leg je onderaan, links van het bord.
 

Bestek

Zet de vorken aan de linkerkant van het bord en de messen en lepels (in die volgorde) aan de rechterkant. Plaats het bestek in de volgorde van de gangen, van buiten naar binnen. Zorg ervoor dat de snijkanten van de messen naar binnen wijzen. Een dessertlepel leg je boven het bord, met de steel aan de rechterkant. En vergeet niet: vorken en lepels leg je met de bolle kant naar boven.
 

Glazen

Zet alleen glazen neer die passen bij de dranken die je gaat serveren. Rode-wijnglazen zijn bijvoorbeeld groter dan witte-wijnglazen. Het eerste glas dat je gebruikt, zet je uiterst rechts en dan werk je naar binnen toe. Het waterglas plaats je helemaal links. Zet de glazen schuin.
 

Accessoires

Accessoires zijn essentieel voor een mooie tafel. Denk aan een fraai peper- en zoutstel, een suikerpotje en een theedoos. Met deze details kun je jouw eigen stijl tot uiting brengen.