Vis eten

Een paar keer per week (vette) vis eten, wordt sterk aangeraden. Dit zou erg gezond zijn. Vis levert veel vitaminen, mineralen, eiwitten en vetzuren. Daarom staat vis op de schijf van vijf. Er zijn veel lekkere verschillende vissoorten. En het leuke van vis is dat je het op verschillende manieren kan bereiden: grillen, bakken, pocheren, frituren of lekker uit de oven. In deze blog leuke feitjes en tips over het eten van vis. Ben je een visliefhebber: dan moet je zeker even verder lezen. Hou je niet zo van vis? Lees dan ook verder, want misschien kun je toch iets met deze leuke feitjes en tips, zodat je misschien toch iets vaker vis gaat eten.
Welke vis is gezond?
Juist de vette vis is gezond. Het soort vet, omega, is gezond voor hart en bloedvaten, de hersenen en de ogen. Het zou zelfs de kans op hersenaandoeningen en dementie verkleinen. Daarnaast zijn deze vetten goed voor je cholesterol. Deze zogeheten omega-3 vetzuren worden aangeduid met EPA en DHA. Deze halen de vissen uit algen. Wil je weten welke vis gezond is? Dan is de viswijzer een handig hulpmiddel. De vijf meeste bekende zijn: haring, zalm, tonijn, makreel en forel.
Hoe kun je zien dat vis vers is?
Als je verse vis koopt bij de viskraam of op de markt, kun je zien of de vis echt vers is:
De ogen van de vis zijn helder, doorzichtig en staan een beetje bol.
De huis is vochtig en glanzend.
De kieuwen van de vis zijn nog een beetje rood; bij de makreel bruin.
Vis hoort fris te ruiken en niet te stinken.
Bewaren van vis
Verse vis moet zo dicht mogelijk tegen het vriespunt worden bewaard en bij voorkeur nog dezelfde dag worden opgegeten. Wikkel de vis bijvoorbeeld in folie en leg deze in een bak met ijsklontjes.
Vis is in de diepvries blijft 3 maanden tot een half jaar houdbaar. Vette vis en bereide vis (bijvoorbeeld gerookte paling of gebakken kibbeling) blijft 3 maanden goed. Magere vis kun je wel tot 6 maanden in de vriezer bewaren.
Ontdooi ingevroren vis altijd in de koelkast. Vries eenmaal ontdooide vis niet opnieuw in!
Vis in pot of blik is houdbaar tot de datum dat op de verpakking staat vermeld. Deze vis kun je gewoon in de voorraadkast bewaren en hoeft dus niet in de koelkast.
Verpakte vis is houdbaar tot de datum dat op de verpakking staat vermeld. Na openen van de verpakking kun je deze nog twee dagen in de koelkast bewaren.
Bereide vis bewaar je niet langer dan twee dagen in de koelkast bij een temperatuur van 4 graden.
Bereiden van vis
Vis kun je op verschillende manieren bereiden. Het vis is gaar wanneer de vis makkelijk uit elkaar valt (in laagjes). De vis moet geen doorschijnende of rauwe kleur meer hebben. Vis is meestal gaar in ongeveer 10 minuten. Dit hangt uiteraard af van de structuur of dikte van de vis. Je moet vis nooit te lang bereiden. De vis wordt dan te gaar en te droog. Dit komt de smaak van de vis niet ten goede.
Er zijn verschillende manieren om vis te bereiden. De meest voorkomende bereidingsmethoden die u ook makkelijk zelf kan doen, hebben wij voor u even op een rijtje gezet.
Pocheren is het langzaam gaar laten worden in een vloeistof dat tegen de kook wordt gehouden. Dit kan water zijn, maar ook melk, wijn of visbouillon waaraan lekkere kruiden zijn toegevoegd. De vloeistof mag niet koken!. De vis wordt langzaam gaar. Het overgebleven vloeistof is een zeer goede basis voor een lekkere vissaus!
Bakken maakt de vis mooi bruin en lekker knapperig. Voordat je vis bakt, is het verstandig deze even droog te deppen. Haal de vis door bloem of paneer de vis. Paneren doe je door de vis door eiwit te halen en vervolgens door de paneermeel of bloem. Paneermeel zorgt voor een krokanter laagje. Laat het bakken in hete boter of olijfolie. Het vuur mag flink hoog staan!
Stomen is de vis laten garen in de damp van kokende vloeistof. Hiervoor kun je het beste een speciale vispan, stoompan of stoommandje gebruiken. Voor dat je de vis gaat stomen, wrijf je deze in met kruiden, vis en peper. De vis leg je op een bord die je van tevoren insmeert met boter. Gebruik roomboter voor een extra smaakbeleving. Leg een ander bord ondersteboven op het bord met de vis. Zet het geheel op een pan met kokend water.
Stoven is het eerst kort bakken van vis en daarna langzaam laten garen in een gesloten pan. Vaak stoof je de vis samen met groenten in bouillon of water, zodat je een lekkere stoofpot maaltijd krijgt. Stoven kun je in een hapjespan of stoofpan doen, maar ook gewoon in de oven.
In de oven bereidt je vaak ook de hele maaltijd. Dus vis met de groeten. De vis leg je in een ovenschaal met visbouillon of wijn. Voeg daar de groeten en kruiden bij en dek de schaal af met folie. Dan lekker 15 tot 20 minuten bij 180 graden in een voorverwarmde oven gaar laten worden. Als je de vis uit de schaal haalt, kun je het vocht gebruiken voor een lekkere saus.
Op de barbeque wordt de vis lekker gegrild. Smeer de vis vooraf in met olie. Het beste is de kop en de staart aan de vis te laten. Gebruik vooraf geen zout, want dan droogt de vis uit. Natuurlijk wel lekkere kruiden gebruiken.
Visbestek
Waarom bestaat er eigenlijk visbestek? Veel mensen vinden dit maar onhandig en eten liever de vis met gewoon bestek. Het gebruik van speciaal visbestek is ontstaan in de 19e eeuw in Engeland. Bestek voor vis kent een aparte vismes en visvork. Het platte, brede, niet scherpe mes is vooral bedoeld om platte vis los te maken van de graat. Het mes is niet scherp, dus je kunt er niet mee snijden. Je moet dit bestek niet opdienen bij graatloze vis.
Visbestek kopen
Wil je mooi visbestek kopen? Kijk dan eens naar het visbestek van EME Napoleon. Mooie viscouverts, verkrijgbaar in maar liefst 16 verschillende parelmoer kleuren. Deze visbestek set bestaat uit een visvork en een vismes waardoor je optimaal kunt genieten van je vismaaltijd. Het vismes is breder dan een gewoon mes om het vis beter van de graat te halen. Ook is het vismes botter, zodat de mes niet in de graat snijdt. De visvork heeft een inkeping, zodat de graat beter verwijderd kan worden. Als u geregeld vis eet, mag dit bestek eigenlijk niet ontbreken.
Mooi visbestek van napoleonbestek.nl