Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Tafel dekken

Published on 19 march, 2020 Door Napoleonbestek.nl
Tafel dekken

Tafeldekken, hoe hoort dit eigenlijk?

Als je gasten te eten hebt, dan doe je je best om iets lekkers op tafel te zetten. Ook besteed je veel aandacht aan het dekken van de tafel. Je wilt het goed doen en natuurlijk ook dat de tafel er goed en sfeervol uitziet. Dit maakt het ook voor de gasten tot een onvergetelijke avond. Hoe meer gangen, hoe meer servies en bestek je nodig hebt. Waar leg je het bestek? Waar plaats je de borden en de glazen op tafel?

 

Tafellaken

Natuurlijk begin je met een mooi tafellaken. Als je wilt zorgen dat het tafellaken niet schuift en dat het geluid van de borden en het bestek wordt gedempt? leg dan een molton onder het tafellaken.

 

Borden

De borden moeten een vingerbreedte van de tafelrand worden geplaatst. De afstand tussen de borden moet ongeveer 50 of 60 centimeter zijn. Is het een formeel diner, dan worden vaak grotere onderborden gebruikt. Op dit onderbord plaats je dan voor ieder gerecht een ander bord (bijvoorbeeld voor het voor- hoofd en nagerecht). Het servet kun je ook op dit onderbord leggen. 

 

Bestek

Voor elke gang heb je nieuw bestek. Je dekt van buiten naar binnen. Het bestek wat je voor het eerst gebruikt leg je aan de buitenkant. De messen horen altijd aan de rechterzijde van het bord te liggen. De messen moeten met de snijkant naar het bord toe liggen. De soeplepel en eventueel daarnaast het bestek voor het voorgerecht komen daarnaast te liggen. Vorken leg je altijd aan de linkerzijde van het bord. Bestek voor het nagerecht moet boven het bord worden gelegd. Vorken en lepels liggen met de holle kant naar boven.

 

Met kleur breng je sfeer op tafel

 

Glazen

Het aantal glazen hangt af van het aantal drankjes dat je tijdens de gangen wilt schenken. Heb je bijvoorbeeld voor het voorgerecht witte wijn en voor het hoofdgerecht rode wijn? Dan moet er dus een witte wijnglas en rode wijnglas op tafel. Een glas voor rode wijn is groter. Het glas dat het eerst wordt gebruikt staat het meest rechts. Het waterglas staat het meest links van het rijtje. De glazen worden over het algemeen wat diagonaal op tafel geplaatst. 

 

Tafelaankleding

Je maakt de gedekte tafel pas helemaal af en compleet met tafeldecoratie. Maar maak de tafel niet te vol! Dit is hinderlijk voor de gasten. Een kaars of een klein tafelstuk met bloemen kan prima. Als je sfeervolle glazen of bestek gebruikt met prachtige uitstraling is decoratie ook bijna niet nodig. Napoleonbestek heeft prachtig bestek met gekleurd parelmoer handvat en een vintage look. Het bestek is eigenlijk al een decoratie op zich.

Bekijk hier het assortiment gekleurd bestek van EME Napoleon.