Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Kerstdiner 2022. Tips voor een goede voorbereiding en sfeervolle kersttafel!

Published on 23 november, 2022 Door Napoleonbestek.nl
Kerstdiner 2022. Tips voor een goede voorbereiding en sfeervolle kersttafel!

Voorbereiden kerstdiner

Wil je je goed voorbereiden? De zoektocht begint toch vaak op internet. Zoeken naar leuke tips en inspiratie. Zoeken naar lekkere hapjes en recepten. Zoeken naar inspirerende ideeën voor het dekken van de tafel. Dit zoeken hebben wij al voor u gedaan! Op deze pagina vindt u echt alles wat u moet weten over de voorbereiding van het kerstdiner en hebben wij de leukste, lekkerste en meest inspirerende tips op een rijtje gezet. Zo hoeft u zelf geen tijd meer te besteden aan het zoeken en kunt u de meeste zaken van uw checklist afvinken.

Checklist

De belangrijkste onderwerpen voor het kerstdiner:

*De gasten

*Het kerstmenu

*Tafel dekken

*Tafel stijlen in kerstsfeer

*Inkopen doen

*Tips

De gasten

Verdiep je in de gasten

Het is belangrijk dat je weet wat je gasten wel of niet lusten, of er allergieën zijn, of misschien vegetarisch. Het zou vervelend zijn als je hier tijdens het diner achter komt en je een gast moet teleurstellen. Het is geen probleem dit je gasten vooraf te vragen. Het soort gasten is ook bepalend voor de verdere keuzes.  Moet het chique en formeel zijn of juist ontspannen en informeel? Dit is belangrijk om te bepalen wat voor soort kerstdiner je gaat organiseren, hoe je de tafel dekt, etc.

Het kerstmenu

Chique of Informeel?

Wil je een meer chique en formeel kerstdiner? Kies dan in ieder geval voor meerdere gangen. Een drie-gangen menu (voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht) is prima. Je kunt meer gangen toevoegen door het tussenvoegen wat wat kleinere gerechten.

Tip: Kies je voor een meer-gangen menu? Maak het jezelf niet moeilijk en varieer ook met kleine koude hapjes, die je prima vooraf kunt bereiden. 

Wil je ongedwongen, gezellig samen iets eten met vrienden en familie? Een keer iets anders dan een kerstdiner? Dan zijn er tal van mogelijkheden en ideeën. Als je voor een meer-gangen menu kiest is het juist leuk om andere gasten te vragen het voorgerecht en of nagerecht te bereiden. Stem wel van tevoren af wat de gasten nodig hebben. Het zou vervelend zijn als het hoofdgerecht een tijd in de oven moet, en de gast die het voorgerecht doet de oven of magnetron ook nodig heeft. Het is ook verstandig af te stemmen of het hoofdgerecht vlees of vis is, Franse of Italiaanse keuken, etc. Zo kunnen de gasten hun gerechten hier op afstemmen. Houd wel rekening met de grootte van de verschillende gangen. Maak kleine en smakelijke gerechten, anders heb je kans dat iedereen bij het hoofdgerecht al vol zit!

Tip: Indien andere gasten een deel van diner verzorgen, spreek dan een thema af, zodat de gerechten goed op elkaar worden afgestemd.

Helemaal ontspannen wordt het als je kiest voor tapas of kleine hapjes van de plank. Er is geen formeel eetmoment. Je zet op een gegeven moment de eerste hapjes klaar en de gasten kunnen ongedwongen, de hele middag en avond door tijdens de borrel genieten van heerlijk (vooraf klaargemaakte) tapas. Groot voordeel is dat je zelf ook veel meer kunt genieten van de middag en avond. De kleine hapjes kun je kant en klaar kopen of vooraf prima voorbereiden. Ook kun je de gasten vragen een klein tapashapje te verzorgen en mee te nemen. Geef hierbij wel aan voor hoeveel gasten.

Tip: Vervang het kerstdiner voor een gezellige tapas avond. Zo heb je alle tijd om net zoveel als je gasten te genieten van een gezellige kerstavond.

Bekijk hier ons assortiment tapasbestek

 

kerstdiner

Kerstrecepten

Op internet hebben wij een paar leuke websites gevonden voor het kerstdiner. De leukste drie websites:

Begin 2 tot 3 dagen van tevoren met de voorbereidingen van het kerstdiner. Wat je al kunt doen is bijvoorbeeld het snijden van ingrediënten, het alvast maken van gerechten die je makkelijk kunt opwarmen, bijvoorbeeld de soep of de saus, of misschien wel alvast het dessert. Wil je de dag zelf niet veel tijd in de keuken doorbrengen? Kies dan voor gerechten die je op het laatste moment alleen nog maar hoeft op te warmen.

Tip: Ben je onzeker over een kerstrecept? Probeer het eerst zelf uit. Zo kan je zien of de smaak voldoet, of dat je iets wilt aanpassen maar ook tot waar je het gerecht kan voorbereiden en hoeveel tijd het kost. 

Tafel dekken voor het kerstdiner

Servies, bestek en glazen

Vaak denk je hier niet van tevoren over na en wordt je ineens met de vraag geconfronteerd tijdens het dekken van de tafel. Hoe hoort het ook alweer? In dit artikel kijken we naar de klassieke manier van indekken.

Het bord – Je begint met het onderbord. Op dit bord plaats je dan het bord dat je wilt gebruiken voor het voorgerecht, het hoofdgerecht of het nagerecht. Het aantal borden is natuurlijk  afhankelijk van het diner en het aantal gangen. Linksboven het onderbord plaats je een klein bordje voor het brood. Hierop kun je een botermesje leggen.

Het bestek – Op het zogenaamde ‘broodbordje’ leg je dus een botermesje. De vorken liggen links naast het bord, de messen rechts en naast de messen ligt de soeplepel. Het bestek voor het nagerecht (een klein vorkje of een dessertlepel) leg je boven je bord. Je gebruikt het bestek van buiten naar binnen. Dus de vork en het mes die je als laatst hoort te gebruiken, leg je dus het dichtst bij het bord.

Het glas – De benodigde glazen zet je rechtsboven de borden neer. Het glas dat als eerst wordt gebruikt staat het meest rechts, het laatst te gebruiken glas het meest links.

 

Tafel dekken

Tafel stijlen in kerstsfeer

Kerstdecoratie

Als de tafel is gedekt, kun je beginnen met de decoratie. Leuke elementen en accenten die de kerstsfeer versterken. Stel het tafelkleed, de servetjes, het bestek, en het servies op elkaar af. Dit zorgt voor eenheid en verrassende contrasten. Maak de tafel niet te druk. Er staat immers al veel op tafel.

Natuurlijk kun je ook extra accenten aanbrengen met je servies of bestek. Hoe leuk is het om juist voor deze gelegenheid bestek op tafel te leggen? Leuk om bijvoorbeeld gekleurd bestek te combineren met je servies en de sfeer op tafel. Tijdens de feestdagen zijn vooral rood bestek, groen bestek en parelmoer bestek erg populair. Napoleonbestek heeft verschillende besteksets met gekleurd handvat. Erg prettig is dat je het bestek ook los kunt kopen. EME Napoleon is bestek met vintage uitstraling. Je kunt bijvoorbeeld ook je opscheplepel of botermesjes of je dessertlepeltjes bestellen in een andere kleur. Je kunt het bestek prima en eindeloos variëren en combineren met je bestaande bestekset. Ook hiermee breng je net even wat contrast en extra sfeer aan tafel. 

Tip: Maak de gedekte tafel af met bijvoorbeeld leuke kersttakken, mooie kaarsjes, dennenappels, en andere kerstaccessoires. En vergeet natuurlijk niet de kerstmuziek op de achtergrond!

 

Kerstinkopen

Tips

Maak een boodschappenlijstje en deel deze handig in. Zet het soort product bij elkaar in categorieën: bijvoorbeeld: vlees, vis, groenten, zuivel, zoet, etc.)

Vergeet vooral niet te noteren hoeveel (gram/stuks) je van elk ingrediënt nodig hebt!

Haal minimaal een week van te voren de houdbare boodschappen in huis.

1-2 dagen voor Kerst kun je de laatste verse ingrediënten kopen zoals verse kruiden.

Vergeet niet te controleren of je voldoende servies, bestek en glazen hebt voor de gasten die je verwacht. Kijk ook of iedereen wel aan tafel past en of je genoeg stoelen hebt.

Tip: Wil je helemaal makkelijk doen? Bestel je boodschappen dan online: geen lange wachtrijen en geen drukke supermarkt. Doe dit wel op tijd want je bent zeker niet de enige! Reserveer alvast je bezorgmoment. Vaak kun je nog kort voor levering je boodschappenlijstje compleet maken.