Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Hoe maak je een kaasplankje?

Published on 14 february, 2020 Door Napoleonbestek.nl
Hoe maak je een kaasplankje?

Hoeveel kaassoorten op een kaasplank?

Zorg er voor dat er minstens drie verschillende soorten kazen op het plankje liggen. Een goede hoeveelheid is drie tot vijf kaassoorten, en ga ongeveer uit van een hoeveelheid van ca. 125 tot 150 gram per persoon. Kies kazen die verschillend zijn van smaak, structuur en kleur. Dit geeft niet alleen een leuke uitstraling aan de kaasplank, maar zorgt ook dat je kennis maakt met de verschillende kaassmaken, -structuren en soorten. Dat is toch de bedoeling van de kaasplank.

 

Welke kaas moet ik gebruiken voor de kaasplank?

Wij gaan uit van een kaasplank met vijf kaassoorten. Bij het selecteren van de kaas adviseren je de onderstaande kaassoorten te gebruiken. Je begint altijd met de meest milde kaas en eindigt met de meest sterke kaas. Als je begint met een kaas met een sterke smaak, is de kans groot dat de smaken van de overige kazen die volgen worden overstemd en niet goed tot zijn recht komen. En dat is natuurlijk zonde.

 

Gebruik de onderstaande kaassoorten (van mild naar sterk):

Witte schimmelkazen (zoals Brie of Camembert)

Geitenkazen of Schapenkazen (zoals Chevre of Geitenbrie)

Halfharde en Harde kazen (zoals Cheddar of Boerenkaas)

Rode korstkazen (zoals Reblochon of Chaumes)

Blauwe schimmelkazen (zoals Gorgonzola of Roquefort)

 

Hoe stel je de kaasplank samen?

De kaas moet ongeveer 2 uur voor het samenstellen van de kaasplank uit de koelkast worden gehaald. Zo kan de kaas goed op kamertemperatuur komen en dit zorgt ervoor dat de smaak van de kaas echt goed tot zijn recht komt.

Gebruik voor elke kaas een eigen kaasmesje. Zo voorkom je dat verschillende kaassoorten en smaken worden vermengd. Er zijn kaasmesjes voor zachte kaas en kaasmesjes voor harde kaas. Leuk is ook dat ze in verschillende kleuren leverbaar zijn. Zo breng je extra variatie aan op je kaasplankje. Gebruik voor de witte schimmelkaas een wit kaasmesje gebruiken en voor een kruidenkaas het groene kaasmesje. Dit maakt de uitstraling van de kaasplank compleet en bijzonder!

Natuurlijk mag een bijpassende wijn niet ontbreken. Algemene stelregel is: hoe witter en zachter de kaas, hoe fruitiger en frisser de wijn. Gebruik geen zware rode wijn. Port is ook een perfecte drank voor bij de kaasplank.

Maak de plank af met een stukje notenbrood of vijgenbrood en een klein schaaltje met appelstroop.

buon appetito!

 

Bestektip:

In de webshop zijn verschillende soorten en variaties kaasmesjes verkrijgbaar.